Reclaiming His Role in Life: A Refugee’s Return to the Stage

Jasmin Geljo escaped the Bosnian war and moved to Canada as a refugee in 1993. The life he left behind—as an actor on a famous TV show—disappeared and Geljo picked up odd jobs to survive. With diligence, he learned to speak English and began acting again. Now, 20 years later, he’s back in the game and thriving.

This Great Big Story was co-developed with TIFF.

Legendarni bosanski glumac dirnuo je mnoge svojo gestom.

Njegova životna priča jedna je od onih prema kojima bi se mogla napisati knjiga ili snimiti film. Bosanski glumac Jasmin Geljo, koji se proslavio ulogom Mime Šiš u legendarnoj predstavi ‘Audicija’, krajem devedesetih pobjegao je kao izbjeglica iz ratom zahvaćene Bosne u Kanadu, točnije Toronto.

Iako je u bivšoj Jugoslaviji imao kultni status, popularnost je brzo splasnula nakon preseljenja preko bare. Ili je to barem on tako mislio. S obzirom na to da nije znao jezik, radio je raznorazne poslove kako bi preživio, ne sluteći da će ga sasvim obični poslovi ponovo vratiti njegovoj najvećoj ljubavi – glumi.

‘Dok sam radio kao prodavač parfema tijekom obilaska kuća neki ljudi su me prepoznali. Tada nisam htio pričati svojim jezikom jer sam bio posramljen što me vide u takvoj poziciji’, kazao je Geljo za Great Big Story  i priznao da se i sam teško nosio s činjenicom da je bio netko, a u novoj državi postao nitko.

Inspirian time Geljo je odlučio vratiti svoju životnu priču na scenu i pružiti kroz svoje projekte jednu novu priliku izbjeglicama.

Naime, bosanski će glumac pomagati upravo ljudima koji imaju sličnu priču, a imaju znanje ili talent za glumu.

‘Nakon što sam nominiran za kanadskog Oscara sjetio sam se perioda u kojem sam bio nitko. Danas, 20 godina kasnije, nominiran sam za takvu nagradu. To je zaista divan osjećaj’, zaključio je glumac koji uživa u svojoj profesiji, ali i u vraćanju osmjeha na lice nepoznatim ljudima.


2 thoughts on “Reclaiming His Role in Life: A Refugee’s Return to the Stage

Comments are closed.